17 najzaujímavejších faktov o úžasnej sile kyslej kapusty

 

Ak premýšľate nad tým, akým spôsobom pomôcť k zdravo fungujúcemu imunitnému systému, v prvom rade siahnite po prirodzenom pomocníkovi, ktorý má v našej zemepisnej šírke bohatú históriu –  kyslú kapustu. Tú asi netreba nikomu zvlášť predstavovať, jej benefit pre podporu zdravia najmä v zimnom období je obrovský, veľmi dobre ho poznali a nedali naň dopustiť ani naši predkovia. Pre tieto fakty stavte na kyslú kapustu!

 

Kyslá kapusta je natenko nakrájaná, prešla procesom fermentácie rôznymi baktériami mliečneho kvasenia, má dlhú trvanlivosť a charakteristickú kyslú chuť. Tá je výsledkom kyseliny mliečnej, ktorá sa tvorí vtedy, keď baktérie fermentujú cukry v kapuste.

 

Kyslá kapusta tiež obsahuje živé a aktívne probiotiká, ktoré pôsobia v prvej obrannej línii proti rôznym škodlivým baktériám a toxínom, ktoré atakujú naše telo a pri zníženej obranyschopnosti vyvolať ochorenia.

 

Kyslá kapusta je prírodným antioxidantom podporujúcim imunitný systém práve vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ten je potrebný aj pri tvorbe kolagénu. Kvôli vysokému obsahu tráviacich enzýmov pomáha rozkladať bielkoviny, tuky aj škroby prijaté v strave.

 

Toto je 17 najzaujímavejších faktov o kyslej kapuste, ktoré vás presvedčia o tom, že v jedálničku by určite nemala chýbať:

  1. Kyslá kapusta obsahuje vitamín K2, ktorý je jedným z najdôležitejších živín pre dlhodobé zdravie kostí. Vďaka schopnosti viazať sa s vápnikom posilňuje kosti.
  2. Kyslá kapusta je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je prospešná pre zdravie čriev ale taktiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi a podieľa sa na regulácii hladiny cukru v krvi.
  3. Vďaka pravidelnej konzumácii kyslej kapusty si zabezpečíte primerané množstvo minerálov ako je draslík, horčík a železo, čo sú minerály, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Železo je zase nevyhnutné pri krvotvorbe a budovaní svalovej hmoty.
  4. Okrem bohatého zastúpenia vitamínu C, kyslá kapusta obsahuje vysoké množstvo antioxidantov ako sú luteín a zeaxantín, ktoré sú spájané v súvislosti so zachovaním očného zdravia.
  5. Kyslá kapusta je uznávaným ľudovým prostriedkom proti rakovine. Pri bolestiach hrdla sa môže používať jej šťava na výplach úst niekoľkokrát denne, alebo na potieranie vzniknutých bradavíc.
  6. Viete, že jej sila spočíva najmä v surovom stave? Lebo tepelné spracovanie ničí živé probiotiká aj životaschopné tráviace enzýmy.
  7. Ak si myslíte, že kyslá kapusta je tradičná pre našu lokalitu, ste na omyle. Údajne totiž kyslú kapustu používali už pred 2 000 rokmi v starovekej Číne a konzumovali ju aj otroci, ktorí stavali Čínsky múr, aby sa udržali v ťažkých podmienkach zdraví.
  8. Do Európy ju priniesli Tatári, a práve tu bol jej recept vylepšený. Namiesto kapusty s ryžovým vínom, Európania do nakrájanej kapusty pridali soľ, tým získali baktérie, ktoré mali schopnosť premeniť prírodné cukry na kyselinu mliečnu a vytvorili produkt, ktorý poznáme pod pojmom kyslá kapusta.
  9. V 18. storočí kapitánovi Cookovi na lodi nesmela chýbať kyslá kapusta, aby zabránil chorobe skorbut u svojich námorníkov.
  10. Počas americkej občianskej vojny doktor John Jay Terrell dokázal údajne úspešne zmierniť mieru úmrtí z kiahní u vojnových zajatcov z 90 na 5 percent. Tento výsledok pripisoval faktu, že svojim pacientom podával práve kyslú kapustu.
  11. Nadmerná konzumácia kyslej kapusty môže spôsobiť nadúvanie kvôli rafinóze, trisacharidom – zloženým z galaktózy, fruktózy a glukózy, ktoré tenké črevo nevie dobre spracovať.
  12. Do zeleninovej rodiny kapusty patrí tiež kel, brokolica či karfiol. Na celom svete sa údajne pestuje okolo 100 rôznych druhov kapusty.
  13. Svetový deň kapusty je stanovený na 17. februára, u nás, benefity tejto zeleniny si pripomíname a vychutnávame už skôr a to začiatkom októbra napr. na stupavských dňoch zelá. Rovnako podobnú tradíciu majú v Ohio, kde v roku 1970 začiatkom októbra vytvorili podujatie Ohio Sauerkraut Festival, odvtedy sa tu každoročne skonzumuje 7 ton kyslej kapusty na rôzne spôsoby a tento kapustový festival navštívi okolo 350 000 návštevníkov.
  14. Jedlá z bravčového mäsa a kyslej kapusty sú dlhoročnou tradíciou po celom svete, aby sa zabezpečilo toľko dobroty a bohatstva, koľko je kúskov kapusty na pekáči.
  15. Ideálne by sa kyslá kapusta mala robiť z kapusty zozbieranej na jeseň a počas chladných mesiacov by malo jej prebiehať kvasenie. Taktiež nie je kyslá kapusta ako kyslá kapusta, pretože kyslá kapusta predávaná v obchode môže byť pasterizovaná, kvôli tomuto procesu prichádza o cenné vitamíny aj probiotiká, alebo iba kapusta zaliata octom a rovnako ako v prvom prípade neobsahuje všetky cenné látky, ktoré sme už spomínali.
  16. Doma kvasená kapusta poskytuje výživové benefity, tiež zvyšuje jej stráviteľnosť a probiotiká prospešné pre dobré trávenie.
  17. V Kórei je známym národným produktom podobným našej kyslej kapuste – kimči – ktoré sa vyrába z kapusty Napa, reďkovky a zelenej cibule zmiešanej s korenistou pastou z cesnaku, zázvoru, rybacej omáčky, ryžovej múky a červeného korenia. V tejto krajine sa údajne spotrebuje až 23 kilogramov kimči na osobu.