Esencia zdravia – alebo čarodejka saturejka

 

Saturejku najčastejšie používame v kuchyni, mäsu dáva nezameniteľnú chuť a tiež  je jednou z hlavných zložiek provensálskych byliniek. Menej je však o nej známe, že saturejka má antiseptické vlastnosti, podporuje trávenie a olej z nej sa vyrába pre úžasné liečivé vlastnosti, ktoré môžeme využiť práve v tomto jesennom období.

 

Saturejka – jej listy majú oválny tvar a kvitne nabielo. Ako sme už spomenuli, najčastejšie sa v kulinárstve používajú jej listy, či čerstvé alebo sušené pre výraznú korenistú chuť, ktorá trošku môže pripomínať majoránku. Saturejka sa však vynikajúco kombinuje aj s inými bylinkami a preto je ako korenina veľmi obľúbená.

 

Aká sila sa ukrýva v drobných listoch?

Listy a jemné výhonky saturejky obsahujú neuveriteľne vysoko kvalitné chemické zlúčeniny, o ktorých je známe, že sú vynikajúce antioxidanty a pôsobia ako prevencia pred rôznymi ochoreniami a celkovo majú vlastnosti, ktoré podporujú zdravie človeka. Okrem toho listy saturejky obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha eliminovať zlý cholesterol a pritom zvyšuje hladinu HDL, teda tzv. dobrého cholesterolu.

Korenisté listy saturejky obsahujú mnoho esenciálnych olejových fenolov ako je tymol, karvakrol a mnohé terpenoidy.

Tymol je jeden z dôležitých éterických olejov o ktorom je preukázateľne dokázané, že má protibakteriálne, protivírusové a antimykotické vlastnosti.

Karvakrol patrí medzi fenolické zlúčeniny, v lístkoch saturejky inhibuje rast mnohých baktérií ako je napr. E coli či Bacillus cereus, takže je často používaný ako zdravá potravinová prísada a konzervačná látka práve pre výrazné antibakteriálne vlastnosti.

Jemné listy sú zrojom vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou dobrého zdravia. Saturejka je jedným z najbohatších zdrojov draslíka, železa, vápnika, horčíka, mangánu, zinku a selénu.

Draslík je dôležitou zložkou buniek a telových tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Ľudské telo využíva mangán ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxid dismutázu.

Železo je potrebné na tvorbu červených krviniek. Táto liečivka je tiež bohatým zdrojom mnohých dôležitých vitamínov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C, niacín, tiamín a pyridoxín.

Usušené listy saturejky poskytnú cca 1,810 mg vitamínu B-6 (pyridoxínu).

Vitamín C pomáha telu vyvinúť odolnosť proti infekčným ochoreniam a bráni vplyvu škodlivým, prozápalovým voľným radikálom.

Vitamín A je vitamín a antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý telo potrebuje pre zachovanie zdravých slizníc a kože a tiež je nevyhnutný pre dobrý zrak. Spotreba sušených listov saturejky bohatých na flavonoidy a karotenoidy, pomáhajú chrániť pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.

Nasušené lístky tejto liečivej bylinky majú teda úžasne vysokú úroveň vitamínov a minerálov.

Iba 100 g suchých byliniek poskytuje (% odporúčaného denného príjmu)

120 % vlákniny,

25 % niacínu,

130 % vitamínu B-6

83 % vitamínu C,

177 % vitamínu A,

474 % železa,

210 % vápnika,

94 % horčíka a

265% mangánu

 

Pomoc saturejky pri liečení

Ako sme už vyššie spomínali, saturejka obsahuje veľa cenných esenciálnych olejov, u ktorých sa zistilo, že majú antibakteriálne a protiplesňové účinky.

 

Odstraňuje bolesť hrdla

Výluh zo saturejky sa používa na kloktanie pri bolestiach hrdla a tiež pomáha zmierniť príznaky bronchitídy či kašľa.

 

Upravuje trávenie

Čaj zo saturejky pomáha elimovať nadúvanie, bolesť žalúdka, stratu chuti do jedla, tiež môže pomôcť pri črevných kŕčoch, celkovo zažívacích ťažkostiach, hnačke, nevoľnosti…

 

Pomáha pri kožných problémoch

Masť zo saturejky je vynikajúcim pomocníkom pri úľave pokožky pri jej podráždení, malých vyrážkach, tonikum zase môže pomôcť upokojiť pokožku po bodnutí hmyzom.

 

Využitie saturejky v kuchyni

Obľúbený je čaj zo saturejky, pridáva sa do bylinkových masiel, ochutených octov, hodí sa do hovädzej či kuracej polievky, pridáva sa k vajciam, fazuľke, hrášku, špargli, cibuli, kapuste či šošovici ale aj pri pečení rýb či zveriny.

 

Keďže ide o pikantnú bylinku, spája sa s ňou aj spojenie elixír vášne. Už starí Rimania ju používali ako liečivú bylinku aj ako afrodziakum. Slávny francúzsky herbalista Maurice Mességué ju tiež prirovnával k ženšenu, a radil ju pravidelne konzumovať, aby pomohol párom obnoviť šťastie v spálni.