Pre tieto benefity si kváskovanie zamilujete!

 

Čoraz častejšie počúvame o tom, že kváskovanie je moderný spôsob, niečo, čo v obchode len tak nekúpime… Lenže kváskovanie je v podstate staré ako ľudstvo samo. Kváskovali v Starom Egypte a kváskovali aj naše babičky, takže ide v podstate tak trochu o návrat ku klasickej a plnej chuti. Výsledný produkt kváskovania je totiž ľahko stráviteľný, má prirodzene dlhšiu trvanlivosť, chrumkavú kôrku a ďalšie prirodzené vlastnosti pre ktoré sa kváskovať určite oplatí.

 

Čo je kvások?

Kvások je v podstate druh kypridla, ide o prirodzené kvasenie, ktoré sa používa namiesto droždia. Kvások je teda výsledný produkt múky, vody, baktérií a kvasiniek, ktoré sa vyskytujú okolo nás. Ak ho už máte, musíte sa oň ďalej starať, lebo pre ďalšie použitie  toto prirodzené droždie musíte uchovávať, živiť aj „kŕmiť“.

 

Aké výhody prináša kváskovanie ?

  • Kváskované produkty sú v prvom rade ľahšie stráviteľné
  • Sú oveľa chutnejšie a plné vône
  • Vďaka kvásku aj nutrične vyváženejšie
  • Podporuje peristaltiku čriev
  • Pomáha zlepšovať obranyschopnosť organizmu
  • Zlepšuje stav organizmu pri akné, ekzémoch či alergiách
  • Kváskované produkty sú vhodné aj pre deti
  • Jednou z najdôležitejších výhod je fakt, že dokonale poznáte zloženie kváskovaného produktu

 

Chcete si doma vytvoriť kvások?

Kvások môžete získať od niekoho, kto už kváskuje a odoberie vám z toho svojho, môžete ho kúpiť v obchode v sušenej forme, alebo cez sociálne siete si vyhľadáte osobu, ktorá sa s vami oň podelí, no ak máte chuť a odhodlanie, môžete si ho urobiť aj sami doma.

 

Ako postupovať pri príprave svojho vlastného kvásku? 

Keďže kvások je v podstate múka a voda, zmiešajte rovnaké časti múky a vody v sklenenej nádobe a nechajte ju odkrytú na teplom (nie horúcom) mieste po dobu 24 hodín.

Baktérie zo vzduchu začnú „kŕmiť“ zmes múky a vody a už po jednom dni by sa mali objaviť malé bublinky.

Potom do druhej, čistej a sklenej nádoby prelejte ¾ zmesi, pridajte 75 g múky a rovnaké množstvo vody. Odstránením časti zmesi a doplnenie múky a vody je veľmi dôležité, pretože kvasinkám prináša novú potravu. Nezabudnite dôkladne premiešať a teraz už nádobu prikryte čistou látkovou utierkou a opäť nechajte na teplom mieste. Pozor! Nádoba nesmie byť utesnená, pretože kvások musí „dýchať“.

Tento postup opakujte každých 24 hodín počas celého týždňa, resp. dovtedy, kým nezískate rovnomerný počet bublín v celej zmesi a kvások začne voňať sladšie.

 

Ako si kvások uchovať, aby sa vám neminul?

Keď už máte kvások hotový, môžete ho uchovávať v chladničke, 2- 3 PL v sklenenom pohári. Pravidlo je, aby ste doň doplnili toľko múky a vody, koľko ste odobrali. V praxi to znamená, že keď do receptu použijete 2 PL kvásku, následne kvások nakŕmite 2 PL múky a 2 PL vody, zamiešate, niekoľko hodín necháte na teplom mieste, a potom ho oäť môžete odložiť do chladničky.

 

Do čoho môžete kvások pridať?

V podstate do všetkého – môžete ho použiť pri pečení chleba, pečiva, koláčov, pizze ale aj buchiet, šišiek, knedlí aj langošov. Svojou chuťou vás dostanú cestoviny či croissanty z kvásku. Vďaka kvásku budú všetky produkty ľahko stráviteľné a chutné.

 

Záver:

Ak pečenie kváskového chleba nie je vašou silnou stránkou, stále existuje možnosť dopriať si kváskovaný chlebík či pečivo. Stačí si cez internet nájsť hotové kváskované produkty alebo sa poobzerať po kurze kváskovania, ktorý vám zaručene pomôže vychytať muchy a nakoniec si budete môcť dopriať vlastný chlebík s chrumkavou kôrkou, lahodnou chuťou a skvelou vôňou. Nezabudnite, že ho treba uskladniť v plátennom (ľanovom) vrecku, lebo len správne uskladnený chlieb nesplesnivie, len postupne stvrdne.