Vlašské orechy – pre toto sú v strave také dôležité!

 

Vlašské orechy sú zdravé, majú vysoký podiel antioxidantov a ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam, rakovine a zlepšujú zdravie mozgu. Môžu sa konzumovať čerstvé, no často sa pridávajú do koláčov, šalátov, cestovín, cereálií, polievok či pečiva, no aj na výrobu kulinársky hodnotného orechového oleja.

 

 

Vlašské orechy patria k súčasti ľudskej stravy už tisícky rokov. Obsahujú pomerne vysoké percento omega-3 a omega-6 mastných kyselín a antioxidantov, ktoré sa spájajú s mnohými benefitmi pre ľudské zdravie. V skutočnosti sú vlašské orechy jednou z tých potravín, ktoré obsahujú tieto zdravé tuky vo významnom množstve.

Medzi najznámejšie benefity patria prevencia rakoviny, posilnenie srdca a mozgu.

 

Vlašské orechy sú vynikajúcim zdrojom minerálov a vitamínov

Meď – tento minerál podporuje zdravie srdca, no tiež pomáha udržiavať zdravú funkciu kostí, nervov aj imunitného systému.

Kyselina listová – známa aj ako vitamín B9 má mnoho biologických funkcií. Nedostatok počas tehotenstva môže spôsobiť niektoré vrodené chyby plodu.

Fosfor – približne 1 % nášho tela tvorí fosfor, minerál, ktorý sa nachádza najmä v kostiach a má mnoho funkcií v ľudskom tele.

Vitamín B6 – tento vitamín posilňuje celý imunitný systém a celkovo nervový systém, jeho nedostatok sa tiež viaže na anémiu.

Mangán – tento potrebný minerál má práve najvyššie zastúpenie v orechoch, celých zrnách a v ovocí či zelenine.

Vitamín E – v porovnaní s ostatnými orechmi, práve vo vlašských orechoch je tento vitamín mladosti a dlhovekosti zastúpený najvýraznejšie.

 

Vlašské orechy sú výnimočne bohaté na antioxidanty, ktoré majú najvyššiu koncentráciu práve tenkej, hnedej šupke.

Nutričné hodnoty vlašských orechov pozostávajú približne zo 65 % tukov, 15 % bielkovín, minimum uhľohydrátov a vlákniny. 100 gramov vlašských orechov má približne 654 kalórií, čiže sú pomerne výrazne kalorické a preto je vhodné ich konzumovať pravidelne, no zato v malom množstve. V minulosti sa často vynechávali zo stravy najmä u obéznych ľudí, pretože sa považovali za kalorickú bombu. Posledné štúdie však naznačujú, že to až tak veľmi pravda nie je a hoci ako aj v ostatných orechoch, aj z tých vlašských, väčšina energie pochádza z tuku, ktorý z nich robí vysokokalorický pokrm, napriek tomu niektoré štúdie naznačujú, že ak sa pridajú do stravy „s rozumom“, nezvyšujú riziko obezity.

Vlašské orechy a zdravie srdca 

Už sme spomínali, že vlašské orechy pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, teda chorobám súvisiacimi so srdcom a krvnými cievami.

Štúdie poukázali, že v mnohých prípadoch je možné predchádzať týmto ochoreniam zdravým spôsobom života ku ktorému patrí aj pravidelná konzumácia orechov, pretože vďaka orechom môže telo lepšie bojovať proti rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení najmä:

  • Znížením „zlého“ cholesterolu
  • Znižovaním zápalu
  • Zlepšením funkcie ciev a zníženou tvorbou plakov na stenách ciev, ktoré majú na svedomí ich upchávanie

 

Vlašské orechy vs. Rakovina

Rakovina je ochorenie, pre ktoré je charakteristický abnormálny rast buniek. Mnohým druhom rakoviny sa dá predchádzať konzumáciou zdravých potravín, cvičením a vyhýbaním sa nezdravých návykov.

Pretože sú vlašské orechy zdrojom zdraviu prospešných rastlinných zlúčenín, môžu sa tak radiť k účinnej súčasti stravy predchádzajúcej rakovine. Vlašské orechy obsahujú niekoľko bioaktívnych látok ako sú napr. : fytosteroly, gama-tokoferol, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu ellagovú a jej príbuzné zlúčeniny, rôzne antioxidačné polyfenoly, ktoré môžu mať protirakovinové účinky.

Pozorovacie štúdie spájajú pravidelnú konzumáciu orechov s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva a prostaty. Ďalšie štúdie realizované na zvieratách naznačujú, že práve konzumácia tohto druhu orechov môže pomôcť potlačiť rast rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva a obličiek. Avšak tieto štúdie ešte musia byť potvrdené klinickými štúdiami u ľudí.

 

Orechy zlepšujú mozgové funkcie

Vlašské orechy údajne môžu pomôcť v boji s depresiou a úbytkom kognitívnych funkcií v súvislosti s vekom. Štúdia na starších ľuďoch potvrdila, že konzumácia vlašských orechov sa spája s výrazným zlepšením pamäte. Ďalšia 8- týždňová štúdia realizovaná na 64  mladých zdravých ľuďoch poukázala na fakt, že pravidelná konzumácia vlašských orechov zlepšuje porozumenie. Tiež sa predpokladá, že strava bohatá na orechy môže zlepšiť funkcie mozgu ale aj spomaliť progres Alzheimerovej choroby.

 

POZOR!

Hoci sú vlašské orechy veľmi zdravé, niektorí jedinci si musia na ne dávať veľký pozor. Ľudia alergický na orechy si však musia obzvlášť dávať pozor nielen na orechy ale aj potraviny, ktoré ich obsahujú, pretože tým môžu orechy veľmi uškodiť.

Orechy totiž patria medzi 8 najčastejších alergénnych potravín a príznaky na alergiu na orechy bývajú veľmi závažné, dokonca môžu vyvolať anafylaktický šok, ktorý môže byť bez patričnej liečby až ohrozujúci na živote.