
Salvia officinalis
Ľudové názvy: babské ucho, francúzsky čaj, európsky čaj, posvätná zelina.
Šalvia bola symbolom dlhovekosti v mnohých krajinách. Hovorí sa, že v starobe oživuje zlyhavajúcu pamäť. V latinčine ,,salvere“ znamená liečiť. Nie je to len liečivá bylina, ale aj kuchynská rastlina. Jej listy sa používajú ako korenina.
Zber: listy zbierame tesne pred kvitnutím rastlinky.
Varenie: listami dochucujeme tučné mäso (kačicu, bravčové, klobásy). V kombinácii s inými koreninami dávame do pečienky, soté, maslá a syrov. Kvety môžeme pridávať do šalátov.
Domácnosť: varené listy vo vode alebo pálené v ohni dezinfikujú ovzdušie.
Kozmetika: odvar z listov požívame na oplachovanie šedivých vlasov, aby stmavli.
Šalvia má antioxidačnú (pôsobí proti toxickým radikálom) a estrogénovú aktivitu. Používa sa pri nadmernom potení, návaloch tepla a pocitoch horúčavy v období menopauzy.
Pri odstavovaní dojčiat znižuje sekréciu mlieka.
Môže sa použiť pri nadúvaní a hnačke. Má protizápalové, dezinfekčné, vírusostatické a sťahujúce účinky. Čaj alebo extrakt sa kloktá pri zápaloch ďasien a hrdla.
Extrakt z kvetov sa môže použiť pri stavoch vyčerpania a pri nechutenstve.
Dávkovanie: Zápar- 3g na 150ml vriacej vody, 3 x denne. Maximálne 3 týždne.
Nežiaduce účinky: vo vyšších dávkach pôsobí toxicky na nervový systém.
U epileptikov môže vyvolať záchvat (tí by nemali rastlinku vôbec užívať).
Photo by Skyla Design on Unsplash